Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Κλιματικές αλλαγές & η απειλή των πυρκαγιών

Τι εννοούμε με τον όρο «Κλιματικές αλλαγές»;

Με τη λέξη “κλίμα” ορίζουμε το μέσο όρο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μια περιοχή, για μεγάλη χρονική περίοδο. Το φαινόμενο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας, τον τελευταίο αιώνα, μελετάται επιστημονικά. Τα φυσικά αίτια μπορούν να εξηγήσουν μόνο ένα μικρό μέρος της παρατηρούμενης θέρμανσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι οφείλεται στην αυξάνουσα συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία δεσμεύουν τη θερμότητα, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,6 οC παγκοσμίως και σχεδόν κατά 1 οC στην Ευρώπη, γεγονός που συνιστά ασυνήθιστα ταχεία υπερθέρμανση.

Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που είναι αποτέλεσμα της τήξης των πολικών πάγων, η συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και ισχυρών βροχοπτώσεων και γενικότερα η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως και έντονες ξηρασίες, εκτεταμένες πυρκαγιές και ερημοποίηση. Εάν δεν αναλάβουμε δράση, η αλλαγή του κλίματος θα διαταράσσει τη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντός μας, με κοινωνικοοικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου»

Τα δάση είναι από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς φιλοξενούν μοναδική βιοποικιλότητα και παρέχουν κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η συγκράτηση των εδαφών, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η παραγωγή βιομάζας, η σταθεροποίηση του μικροκλίματος και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχει έντονη αλληλοεπίδραση μεταξύ πυρκαγιάς και κλιματικών αλλαγών στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης και ειδικότερα στις Μεσογειακές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος). Αποτέλεσμα αυτής της αλληλοεπίδρασης είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και των μεγάλων εκτάσεων που καίγονται προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον όπως, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και της ξηρασίας, ενώ ταυτόχρονα οι κλιματικές αλλαγές συντελούν και υποβοηθούν στην αύξηση των πυρκαγιών.

Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τα δάση της Κύπρου πολύ πιο ευάλωτα, αλλά και πολύ πιο σημαντικά. Παράλληλα, με τις γενικότερες δράσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για  να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αυτή με περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δε θα σταματήσει αν δεν κατορθώσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων αρκετά κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Στόχος που όλοι μπορούμε να αναλογιστούμε κατά πόσο είναι εφικτός ένεκα των οικονομικών και άλλων συμφερόντων των ισχυρά οικονομικών χωρών.  Αν δεν το επιτύχουμε όμως αυτό, η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως λάβει καταστροφικές διαστάσεις. Και τότε, όταν  θα είναι πια τετελεσμένο γεγονός, αντί να προσπαθούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση θα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές αλλαγές προκειμένου να περιορίσουμε τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην οικονομία και στο περιβάλλον. Έτσι θα μιλάμε για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας πριν να είναι πια αργά.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Δασικές Πυρκαγιές

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Περισσότερα